Mivel többségében 20 év körüli vagy annál is idősebb autókról beszélünk, ez egy elég sarkalatos pont lehet a megbízható működés esetében.
Az első amit javaslok megtenni, ha autót vesztek, hogy engedjétek le a hűtőfolyadékot teljesen. Ekkor ha nem zárt a rendszer, akkor a radiátoron van a sapka, leveszed, belenézel és rögtön láthatod mi a helyzet, vízköves-e vagy sem. Sőt, miután levetted a "kupakot", rögtön látni rozsdás-e a folyadék vagy sem...
Én azt javasolnám, hogy 20 év körül illik lecserélni a gumi vízcsöveket, már nagyon a végüket járhatják, inkább tedd meg, mint hogy ütközben adja meg valamelyik magát.
Hogyan tisztítsuk a hűtőrendszert ?
Ha van lé bőven akkor és úgy néz ki, akkor megéri lecserélni a hűtőradiátort.
Ebben az esetben is illik átmosni a rendszert (független attól zart vagy sem).
Sokan mondják a trisót, de nagyon durva anyag, gyorsan megesz mindent... szerintem rizikós.
Én 20%-os ecetet használtam. Az egész rendszerbe (nálam vmi 12-13l) öntöttem 3 liter ecetet, 2 liter olcsó fagyállót (a kenés miatt), és a maradékot desztillált vízel töltöttem fel. Járattam alapjáraton míg jól fel nem melegedett a motor (nyit a termosztát), ekkor keveredett el az egész.
Utána én még ezzel a mixel elmentem 100km-ert... Leengedtem.. és csodát láttam. Láttam, hogy folyik a víz a hűtőben, addig olyat még nem láttam
Fogtam szépen a slagot benyomtam a felső vízcsőbe majd átmostam az egszet, hogy az alsón már tiszta viz jöjjön ki. Utána egy nem szép mozdulattal kikfujtam a rendszerből (szájon át lélegeztettem) amit lehetett.
Csövek vissza, majd minőségi fagyálló (Shell, OMV, Audi...) és desztillált víz 50-50%-os keverékével feltöltöttem.
Szuper... 38 fokban, igen haladós tempóban sem lépi túl a víz a szokásos hőmérsékletet.
A radiátor külső tisztításához meg ne használjatok gőzborotvát, mert a nagy víznyomás elferdítheti a lamellákat. Brigeciol neki, majd átmosni rendes nyomású vízzel.
Ha ez megvan és rendesen működik akár a viszkós, akár elektromos ventillátorod, gond nem lehet a hűtéssel. A gyárban rendesen megtervezték !