Hűtőrendszer

Technikai megoldások, kérdések

Moderátorok: TomiTomi, StangMan

StangMan
Admin

Hűtőrendszer

Hozzászólás Szerző: StangMan » 2007.07.23 19:00

Napközben szóba került a hűtés LeMans kollégával...

Mivel többségében 20 év körüli vagy annál is idősebb autókról beszélünk, ez egy elég sarkalatos pont lehet a megbízható működés esetében.

Az első amit javaslok megtenni, ha autót vesztek, hogy engedjétek le a hűtőfolyadékot teljesen. Ekkor ha nem zárt a rendszer, akkor a radiátoron van a sapka, leveszed, belenézel és rögtön láthatod mi a helyzet, vízköves-e vagy sem. Sőt, miután levetted a "kupakot", rögtön látni rozsdás-e a folyadék vagy sem...

Én azt javasolnám, hogy 20 év körül illik lecserélni a gumi vízcsöveket, már nagyon a végüket járhatják, inkább tedd meg, mint hogy ütközben adja meg valamelyik magát.

Hogyan tisztítsuk a hűtőrendszert ?
Ha van lé bőven akkor és úgy néz ki, akkor megéri lecserélni a hűtőradiátort.
Ebben az esetben is illik átmosni a rendszert (független attól zart vagy sem).

Sokan mondják a trisót, de nagyon durva anyag, gyorsan megesz mindent... szerintem rizikós.

Én 20%-os ecetet használtam. Az egész rendszerbe (nálam vmi 12-13l) öntöttem 3 liter ecetet, 2 liter olcsó fagyállót (a kenés miatt), és a maradékot desztillált vízel töltöttem fel. Járattam alapjáraton míg jól fel nem melegedett a motor (nyit a termosztát), ekkor keveredett el az egész.

Utána én még ezzel a mixel elmentem 100km-ert... Leengedtem.. és csodát láttam. Láttam, hogy folyik a víz a hűtőben, addig olyat még nem láttam :szemi:
Fogtam szépen a slagot benyomtam a felső vízcsőbe majd átmostam az egszet, hogy az alsón már tiszta viz jöjjön ki. Utána egy nem szép mozdulattal kikfujtam a rendszerből (szájon át lélegeztettem) amit lehetett.

Csövek vissza, majd minőségi fagyálló (Shell, OMV, Audi...) és desztillált víz 50-50%-os keverékével feltöltöttem.

Szuper... 38 fokban, igen haladós tempóban sem lépi túl a víz a szokásos hőmérsékletet.

A radiátor külső tisztításához meg ne használjatok gőzborotvát, mert a nagy víznyomás elferdítheti a lamellákat. Brigeciol neki, majd átmosni rendes nyomású vízzel.

Ha ez megvan és rendesen működik akár a viszkós, akár elektromos ventillátorod, gond nem lehet a hűtéssel. A gyárban rendesen megtervezték !
-= '87 Ford Mustang GT =-

Enyém volt a -= Millenium Falcon =- is, de eladtam egy csávónak akinek volt egy bazi nagy, szőrös majma...
állítólag lenyomták vele a Birodalmat :sziapici:

Fölesz
Úrvezető

Hozzászólás Szerző: Fölesz » 2007.11.26 2:22

egy kis időre,(remélem tavaszig) sikerült megoldani a hűtőfolyás témáját, szal van ez a hűtőtömítő por amiből aszonták nekem h az aluminíumporos a jó, nem pedig a másik fajta, na ebből öntöttem a hűtőbe és tleg kb 3 perc után elállt a folyás, csak gondoltam megosztom veletek h ha hasonló problémátok lenne akkor ez egy működő megoldás, akár állandósítani is lehet a kocsiba egy tasakkal, nem sűrűn kell de akkor nagyon és sok helyet sem foglal

StangMan
Admin

Hozzászólás Szerző: StangMan » 2007.11.26 5:51

név, telefonszám, anyja neve... vagy vmi!!!!???? Hol vetted, zöldségesnél, virágosnál, a Tiszai Vegyi Kombinátnál??? :monokli:

Enyém volt a -= Millenium Falcon =- is, de eladtam egy csávónak akinek volt egy bazi nagy, szőrös majma...

Fölesz
Úrvezető

Hozzászólás Szerző: Fölesz » 2007.11.26 12:33

StangMan írta:név, telefonszám, anyja neve... vagy vmi!!!!???? Hol vetted, zöldségesnél, virágosnál, a Tiszai Vegyi Kombinátnál??? :monokli:
:D sztem mindegyik aluminiumos ugyanolyan jó...sztem, de amit én használtam az Thurmo márkáju.

itt megnézheted a tasakot is:

Kép

Amint látjátok a link a unitedmotorstól van, de én csepelen az Ady Endre utcai autó szrvíz/autós boltban vettem a házszám talán százhuszonvalahány lehet, sztem jobb támpont először is az omv kút a gubacsi hídnál, aztán a 48as busz megállója, na a megálló mögött van a bolt. Gondolom más helyeken is meg lehet kapni, ez egy finn termék, az árát pontosan nem tudom mert több mindent is vettem ezzel együtt de olyan 2000HUF felé lehet. Még talán annyit h nekem elég volt egy bő fél tasak h megszünjön a folyás, de 10 literenként 1 tasakot ajánl nagyobb repedéseknél, nekem ugye 9 liter a rendszer és 2 közepes repedésem volt.

http://www.thurmo.hu/

Stang??? egyéb kérdés??:D:D:D

StangMan
Admin

Hozzászólás Szerző: StangMan » 2007.11.26 14:36

naaaa... igen, a Thurmo az jó és jól is működik...

Fölesz
Úrvezető

Hozzászólás Szerző: Fölesz » 2007.11.26 14:46

StangMan írta:naaaa... igen, a Thurmo az jó és jól is működik...
neked is volt már szükséged rá?

StangMan
Admin

Hozzászólás Szerző: StangMan » 2007.11.27 5:32

nem, nem volt, de aki használta csak jót mondott róla...

elsősorban azt, hogy működik :mrgreen: , sőt hosszútávon is működik...
persze, azért egy új radiátor jobb...

Bandit
Kényelmesen krúzoló

Hozzászólás Szerző: Bandit » 2007.11.27 9:06

A Wins és az STP is gyárt. Én asszem STP-t öntöttem az előző kocsimba. Ott a fűtő radiátor lyukadt ki. Egy darabig nem tűnt fel csak az, hogy egyre jobban párásodom. Pár nap alatt eléggé eldurvult. Na akkor zúdítottam bele a cuccot. 10 perc alatt eltömítette a lyukat.

LeMans67
Városi versenyző

Hozzászólás Szerző: LeMans67 » 2007.11.27 9:37

Én anno a teknőbe (Oudi) folyékony hűtő tömítőt öntöttem (kaptam ajándékba ismerőstől 0,5 l-t), amivel járatni kellett kicsit (1 l-es kicszerelésben vette és a felét adta nekem, mert neki 0,5 dl is elég volt). 3 évente újra kellett önteni a hűtőbe kb, 1 dl-t. Hűtőt sose vettem ki, nem javítattam és nem volt semmi gondja. Nem is melegedett a gép...

TomiTomi
Admin
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TomiTomi » 2007.11.27 20:10

Fél deci meg fél liter az egy liter. :nemtom: Ezt hány fél deci után tudja az ember?! :ittas: :wave:

StangMan
Admin

Hozzászólás Szerző: StangMan » 2007.11.28 0:43

:biggrin:

LeMans67
Városi versenyző

Hozzászólás Szerző: LeMans67 » 2007.11.28 8:40

TomiTomi írta:Fél deci meg fél liter az egy liter. :nemtom: Ezt hány fél deci után tudja az ember?! :ittas: :wave:
Akkor neked újra fogalmazom:
Anno ilyet itthon SAJNOS csak 1 L-es kiszerelésben lehetett kapni, ebből neki 0,5 dl kellett összesen és mivel maradt egy csomó az üvegben , így 0,5 L-t nekem ajándékozott... Bármi amit még nem értetek csak kérdezzetek... :P

Chromlo
Kényelmesen krúzoló

Hozzászólás Szerző: Chromlo » 2007.11.30 14:43

Ez a folyékony tömítés szerintem egy baromság, én kétszer probáltam, mindkétszer sikertelenül. Többször nem költöm ilyenre a pénzem.
Viszont ragasztottam már hütőt kétkomponensű ragasztóval ami bevát, csak ki kell szerelni a cucot és száritani elötte utánna.

Fölesz
Úrvezető

Hozzászólás Szerző: Fölesz » 2007.11.30 17:17

Chromlo írta:Ez a folyékony tömítés szerintem egy baromság, én kétszer probáltam, mindkétszer sikertelenül. Többször nem költöm ilyenre a pénzem.
Viszont ragasztottam már hütőt kétkomponensű ragasztóval ami bevát, csak ki kell szerelni a cucot és száritani elötte utánna.
amit én ajánlottam nem folyékony és működött, biztos ebből is vannak jó és rossz termékek, te biztos egy "mindenre alkalmas csak amire árulják arra nem" terméket vettél először és azért vagy ilyen véleménnyel és például az ilyen vélemény megváltoztatásáért írtam meg a tapasztalataimat, szóval ha lyukas a hűtőd és gyors megoldás kell akkor a fent említett terméket nyugodtan bevetheted...egyébként meg demokrácia van...ha nem akarod nem kell:D

Chromlo
Kényelmesen krúzoló

Hozzászólás Szerző: Chromlo » 2007.11.30 17:31

Fölesz írta:
Chromlo írta:Ez a folyékony tömítés szerintem egy baromság, én kétszer probáltam, mindkétszer sikertelenül. Többször nem költöm ilyenre a pénzem.
amit én ajánlottam nem folyékony és működött, biztos ebből is vannak jó és rossz termékek, te biztos egy "mindenre alkalmas csak amire árulják arra nem" terméket vettél először és azért vagy ilyen véleménnyel és például az ilyen vélemény megváltoztatásáért írtam meg a tapasztalataimat, szóval ha lyukas a hűtőd és gyors megoldás kell akkor a fent említett terméket nyugodtan bevetheted...egyébként meg demokrácia van...ha nem akarod nem kell:D
Pont hogy STP-t vettem. :D
A teáltalad említettet nem probáltam de nem si fogom, nekem valahogy a kiskapuk mindig nyikorogva nyilnak, és rozsdásak.

Válasz küldése